Înfrățire între orașele CHIERI ȘI FĂLTICENI
O prietenie de lungă durată leagă orașul Chieri de orașul Fălticeni, iar în viitorul apropiat această colaborare va duce la semnarea unui acord de înfrățire.
Procesul birocratic este înaintat, fiind așteaptată doar aprobarea finală.
Fălticeni ar deveni al cincilea oraș înfrățit cu Chieri, o recunoaștere pentru cei peste 2000 de români care trăiesc în oraș, majoritatea provenind din județul Suceava.
În acest sens, la sfârșitul săptămânii viitoare, o delegație oficială alcătuită din cinci persoane din Fălticeni, condusă de primarul Gheorghe Cătălin Coman, este esteptată la Chieri, chiar în momentul în care străzile orașului piemontez vor fi animate de cea de-a 44-a ediție a tradiționalului târg de toamnă dedicat Sfântului Martin.
Cu această ocazie, Asociația culturală și socială italo-română Ovidio Onlus a pregătit o serie de inițiative care vor completa un program oficial încărcat.
Scopul este de a sărbători împreună o relație solidă și specială, implicând comunitatea românească, dar și întregul oraș, astfel încât să poată participa la celebrarea acestui pas important spre semnarea oficială a acordului de înfrățire, care ar trebui să fie finalizat la începutul anului 2023.
Pe lângă momentul instituțional programat sâmbătă 12, de la ora 18.00, în Sala Consiliului Comunal, la care va participa, printre alții, o delegație a Consulatului General al României la Torino, condusă de Excelența Sa Consul General, Ioana Gheorghiaș, vor mai fi alte două întâlniri de neratat.
Sâmbătă, 12 noiembrie, de la ora 10.00, la Sala de conferințe a Bibliotecii Civice, va fi prezentată cartea „Come fratelli, La fratellanza italo-romena a dieci anni dall'adesione all'Unione Europea” (autori Irina Niculescu și Marian Mocanu), pentru a reface împreună lungul drum al prieteniei care leagă Italia și România. Este o publicație care a apărut în librării în 2017 și a avut un succes peste așteptări, iar în octombrie a fost protagonistă în Piazza San Carlo în cadrul evenimentului „Portici di Carta„. Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile.
Duminică, 13 noiembrie, de la ora 16.30, la Teatro del Duomo (Via Balbo, 8) va avea loc un mare spectacol de muzică, dans și folclor, în care protagonist va fi Grupul Folcloric Valea Șomuzului din Fălticeni, format din 12 tineri elevi de la liceele din orașul românesc, care vor veni în Italia tocmai cu această ocazie.
Tinerii artiști, conduși de profesorii Vasile Pop și Bolohan Octavian, vor prezenta un spectacol folcloric cu muzică și dansuri tradiționale, purtând diferite tipuri de costume tradiționale din diferite regiuni. De asemenea, vor interpreta melodii de muzică internațională și dansuri de societate fascinante.
Pe lângă invitații speciali de la Fălticeni, spectacolul va fi îmbogățit de prezența pe scenă a Doinei Pavalean, Giorgia Grigore, Angelica Moldovan și Marta Agape, voci prețioase și bine cunoscute în cadrul scenei artistice piemonteze de către comunitatea românească.
Intrarea va fi gratuită, în limita locurilor disponibile în sală.
Pentru ca toate acestea să fie posibile, Asociația Ovidio a redactat și depus un proiect care a fost aprobat de către DRP (Departamentul pentru Românii de Pretutindeni ), al cărui sprijin va permite realizarea tuturor acestor evenimente.
Datorită acestor două evenimente, toți cetățenii, și în special comunitatea românească din Chieri și din orașele învecinate, vor avea ocazia să participe și să ia parte la un moment atât de important din viața orașului.
Într-un fel, participarea populară va fi posibilă și la evenimentul instituțional programat pentru sâmbătă 12: având în vedere capacitatea limitată a sălii de consiliu municipal, voluntarii Asociației Ovidiu vor asigura transmiterea în direct a întâlnirii delegațiilor oficiale pe pagina de Facebook a Asociației.
Pe lângă DRP, care finanțează proiectul, Comitetul Cetățenilor pentru Înfrățire, condus de președintele Rosanna Perilongo, Primăria Chieri, reprezentată în comitet de consilierii Daniela Sabena și Piercarlo Benedicenti, și Consulatul General al României la Torino joacă, de asemenea, un rol decisiv.
Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni